2012. július 31., kedd

Beef jerky, ezúttal pulykából- azaz amerikai szárított hús-snack

Újabb amerikai cucc, be kell valljam, az amerikanizáció egyelőre lenyomja nálam a sinizálódást. BÁR! Kínaiak is előszeretettel falják ezt a nasit. Ja, meg úgy kábé minden nép a világon, amelyik valaha halászott vagy vadászott, és a klíma lehetővé tette a hússzárítást- így a mongoloktól kezdve az ősmagyarokon át az észak-amerikai indiánokig mindenki rájött, hogy ez így egész klassz.

Az már másik kérdés, hogy az amerikai verzió, a beef jerky híresült el- ha máshogy nem is, mint egy klasszikus fordítási nehézség a filmekben- egészen extrém megoldásokat hallottam már a gumicukortól a husinasiig. (másik klasszikus a licorice...)

No de mindegy. A kaja a lényeg. Mind a kínai, mind az amerikai verzió alapvetően szójaszószban pácolt, fűszeres szárított hús. Egyszer már csináltam, marhahúsból, de akkor még nem volt blogom. Így ez most egy pulykamelles verzió. Sovány hús, sokáig tárolható és kompakt, szállítgatható fehérje, egészséges snack, finom sós... öööö... rágó:D elcsammog rajta az ember az biztos! de én imádom. és sehol sem kapni. vagy bazidrágán, a kínai élelmiszerboltokban. Elvétve. :(

JERKY


fél kg. pulykamell vagy más sovány hús, marhahátszín, malackaraj, comb, csirkemell, de már láttam bivaly- alligátor- vagy strucchúsos verziókat is, válasszon mindenki a szája íze szerint:D (természetesen minden látható zsírtól, kötőszövettől, hártyától, cullangtól megtisztítva)
1,5 dl szójaszósz
1 ek. mustár
1 ek. szecsuáni bors (elég csak kicsit megropogtatni)
1/2 tk. őrölt fahéj
2 ek. méz
2 tk. fokhagymakrém
1 tk. örölt gyömbér
1 tk. erős pista

és recept az van trillió beef jerkyre a neten, szóval ez semmiképpen nem szentírás! Egyetlen dolog tilos: bármiféle zsír hozzáadása a páchoz! Avasodás, ugyebár. Egyenetlen sülés. csöpögés. a-aaa.

A fűszerekből pácot kevertem, a húst pedig két órára mélyhűtőbe tettem. Így könnyebb extravékony, sashimi-szerű, 2-3 miliméter vastag hússzeleteket vágni. A hús aztán persze megy a pácba egy éjszakára.
Másnap lefóliáztam a sütő alját, és sűrű rácsra fektettem a lecsöpögtetett- leitatott húsokat. Takarékon, nyitott sütőajtóval, kb. 4-5 óra míg kiszárad. Jó, ha törik, de előtte kicsit hajoljon is. kihűlése után dobozolható, mehet a túrazsákba vagy a kondis fehérjeshake mellé:)

nyamnyamnyamnyam.
(fél kg pulykamell: 800 ft. eredmény: egy carte d'or fagyisdoboz tele, a mérlegem rossz, nemtom hány gramm)

2 megjegyzés:

  1. Ejha :-) 5 óra sütögetés igen hosszú.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez inkább aszalás már... de amúgy sima gyümölcsaszalóban is sikerül, csak talán több idő. de nekem a gázt a koli fizeti... (muhaha)

      Törlés