2012. április 14., szombat

48. VKF!: Hazai halak: Gyömbéres-újhagymás pisztráng

Hát nagyon elgondolkodtam, hogy részt veszek-e ezen a vkf-en... Édesvizi halak... sárga, zsíros harcsa, csont és bőr keszeg-kárász, zsíros, pocsolyaízű pontyok... Sokat horgásztam régen és meg kell hogy mondjam, a kapás elfogyasztása nem volt a kedvenc részem. A keszeggel és kárásszal még megbarátkoztam, de annál is nagyon nem mindegy, milyen vízből kerül elő... aztán elgondolkodtam, hát mégis van olyan édesvízi hal, ami azért klasszisokkal ezek fölött van! Naná, hogy a pisztráng.
Gyömbéres halat azt hiszem a Szép asszonyok egy gazdag házban című kínai regényben esznek, és már olvasva is tetszett, hát szerkesztettem egyet, ami szerintem olyan lehet! :)

GYÖMBÉRES-ÚJHAGYMÁS PISZTRÁNG

- két pisztráng (pont fél kiló) (pont 1000 ft)
- hüvelykujjnyi gyömbér (60 ft)
- egy csomag újhagyma (100 ft)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek. szaké (vagy shaoxing, vagy főzőbor)
- só

A halakat megmostam, letörölgettem és egy tk. sóval jól bedörzsöltem kívül-belül. A fokhagymát és a gyömbért késsel apróra kockáztam, de azért nem túl kicsire, olyan 2-3mm-esre. Ezeket összekevertem és leöntöttem a rizsborral és a szójaszósszal. Az újhagymát felkarikáztam, és egy marékkal tettem egy jó nagy ív, duplán vett alufólia közepére. Ráfektettem a halat, tettem a hasukba kicsit a gyömbéres cuccból, a többit pedig rájuk öntöttem, majd a maradék hagymával is megszórtam őket. Újabb ív dupla fóliával összecsomagoltam, és 180c-os sütőben sütöttem kb. háromnegyed órát.


Párolt jázminrizzsel ettük.
Tomi, aki ódzkodik a halaktól, édesvízit ráadásul még nem is evett, hatalmasat csalódott! Örülök, hogy sikerült neki újat és jót mutatni:)
Nagyon elégedett lehetek, jó halat vettem és jó ötlet volt így elkészíteni.
persze nem olcsó. leginkább fényűző. de egyszer belefér:)

1 megjegyzés:

  1. Szia, beillesztettem a posztod linkjét és fotóját a listába. Köszönjük, hogy játszottál!
    Gaba

    http://tarkabarkablog.hu/

    VálaszTörlés